در این روز ها شاهد رکود شدید در بازار سنگ ساختمانی در ایران هستیم. اما چرا بی سابقه؟ چرا که این رکود تا این لحظه که این مقاله نگارش میشود (دی ماه ۴۰۳) بالغ بر ۱۸ ماه است که ادامه دارد و هر ماه شاهد تعطیلی و ورشکستگی بنگاه های اقتصادی هستیم. اما علت چیست؟
تورم و عدم ثبات در نرخ ارز، هزینه های بالای حقوق و دستمزد کارگران، به تعویق افتادن سفارش های دریافتی به دلیل اختلال در تامین برق، هزینه های اجاره و جاری بنگاه ها بعلاوه افزایش روز افزون قیمت های و همچنین رکود در بازار ساختمان همگی دست به دست هم داده اند تا فعالان این حوزه روزهای خوشی را از نظر وضعیت بازار و اقتصادی تجربه نکنند. در بخش های زیر این موارد را به تفکیک بررسی میکنیم.
یکی از بزرگترین دلایل این امر را میتوان در عدم ثبات نرخ ارز و افزایش روز افزون قیمت ها دانست. چرا که اگر در بازار تحت عنوان یک تولید کننده و یا حتی فروشنده فعالیت کنید حتما میدانید که عدم ثبات نرخ ارز، حتی کاهش آن سبب رکود چند روزه در بازار خواهد شد. حال شرایطی را در نظر بگیرید که این امر به صورت افزایشی در جریان بوده و تقریبا هر روز، پول کشورمان بی ارزش تر میشود.
از دیگر عوامل رکود اقتصادی در بازار سنگ که میتوان آن ها را در درجه دوم اهمیت قرار داد، قطعی برق شهرک های صنعتی، کارگاه ها و سنگ بری های میباشد. به عنوان نمونه قطعی برق دو تا سه روز در هفته در شهرک صنعتی شمس آباد تهران سبب به بار آمدن خسارات زیادی برای تولید کنندگان صنعت سنگ شده است. خبر ساز شدن شکایات فعالان این حوزه در دیدار مردمی مسئولان در شبکه های اجتماعی مصداق این امر میباشد.
در این میان کاهش قدرت خرید هم نقش بسزایی در رکود در بازار این صنف دارد. چرا که در حالت کلی سنگ ساختمانی جزو کالاهای لوکس به حساب می آید و وقتی قدرت خرید کاهش پیدا کند در نتیجه سازندگان به سراغ متریال های ارزان تر مانند سرامیک و متریال مصنوعی خواهند رفت که به جهت عدم استحکام و ماندگاری استاندارد در بیشتر موارد، در آینده نه چندان دور هزینه های بیشتری به جهت تعمیر و بازسازی برای آنها تحمیل خواهد کرد.
در تاریخ نگارش این مقاله تقریبا ۱۸ ماه است که بازار مسکن به شدت دچار رکود شده است. سازندگان، حاضر به فروش واحد های خود به زیر قیمت تمام شده نیستند و این یک امر طبیعیست و از آن سو توان شروع پروژه های جدید و حتی پروژه های بازسازی را ندارند. در این بین به دلیل کسر بودجه، سازندگان قادر به انجام تعهدات مالی خود نسبت به سنگ فروشان نیستند و این امر سبب کاهش شدید نقدینگی در این بازار شده است. این امر تا حدی فراگیر است که به جرات میتوان گفت سنگ فروشی را نمیتوان یافت که در این روزها با این مسئله دست و پنجه نرم نکرده باشد که در برخی موارد تا تعطیلی و ورشکستگی فعالان این حوزه به پیش رفته است.
با توجه به شرایط نسبتا پیچیده سیاسی و اقتصادی حاکم، به بار آمدن همچنین رکود در بازار صنعت سنگ ساختمانی و همچنین در موارد، دیگر کاملا طبیعی و قابل پیش بینی بوده است. حال فعالان اقتصادی بایستی با در نظر گرفتن شرایط، بهترین و خردمندانه ترین تصمیم ها را به جهت دوام آوری در این شرایط اتخاذ کنند که از پس این موارد بتوانند سر بیرون آورده و کسب و کار خود را زنده نگه دارند.
چنانچه طبق اصل جمله معروف در پس هر سختی یک آسانی و گشایش نهفته است و همچنین نظر کارشناسان اقتصادی، با دوام آوری در این دوره نه چندان بلند، میتوانند شاهد از بین رفتن این رکود و رونق بازار باشند.