آنچه در این مقاله خواهید خواند:
پلکان در عمومی ترین حالت خود برای ارتباط بین طبقات یک ساختمان چند طبقه خواهد بود. همچنین پلکان را میتوان راه ارتباطی بین دو سطح با ارتفاع متفاوت از زمین دانست که میتواند از یک پله به بالا باشد. امروزه بکار گیری پلکان در خانه های دوبلکس و تریبلکس با معماری های خلاق و مدرن جایگاه ویژه ای یافته است.
ماهیت جنس پله ها میتواند از سنگ، چوب، شیشه، فلز و مواد غیر طبیعی و مصنوعات باشد. اما در این بین به طور کلی بهترین، زیبا ترین، محبوب ترین مصالح برای ساخت پله سنگ است. چرا که سنگ علاوه بر زیبایی و تنوع در رنگ و طرح های طبیعی، مقاومت بسیار خوبی دارد. پله به دلیل اینکه فشار بیشتری از پوشش کف را متحمل میشود بایستی مقاومت قابل قبولی داشته باشد تا بر اثر گذشت زمان و شرایط نامساعد، دچار تغییر رنگ، شکستگی، لب پر شدن و غیره نشود.
معیار انتخاب سنگ برای پله را میتوان به دو فاکتور مهم داخل بنا و خارج از بنا تقسیم کرد. جنس سنگ و فراوری های سنگ نسبت به کاربرد در یکی از این دو حالت تغییر میکند. پله در فضاهای داخلی غالبا و اصولا باید زیباتر – ظریف تر با سطحی براق و شفاف باشد. پله در فضای خارجی باید استقامت در برابر شرایط سخت (چه از لحاظ آب و هوایی و چه از لحاظ کاربری) را داشته باشد و علاوه بر آن مشکل لغزندگی نداشته و اصطکاک سطحی مناسب داشته باشد. به صورت کلی سنگ های پله باید با ضخامت بالای ۳ سانت انتخاب شوند تا مقاومت فشاری بالایی داشته باشند .
بخش های داخلی ساختمان شامل راه پله های ساختمان – پله های دوبلکس و حتی آستانه درب های داخل خانه میشوند. پله های مرمریت از رایج ترین – مناسب ترین انتخاب ها برای این امر هستند چرا که قیمتی مناسب – زیبایی و تنوع رنگ و طرح قابل قبول و مقاومت استاندارد و نظافت و نگهداری آسان دارند. این پله با ساب براق بکار برده میشوند.
از رایج ترین و بهترین انواع سنگ های پله میتوان به مرمریت هرسین و مرمریت دهبید اشاره کرد.
در مرحله بعد سنگ گرانیت قرار دارد که گرچه مقاومت بالاتری نسبت به مرمریت دارد اما تنوع طرح و رنگ مرمریت را نداشته و از لحاظ وزنی از مرمریت سنگین تر هستند و باعث افزایش وزن بنا خواهند شد. تنوع رنگی در گرانیت های معادن داخلی در رنگ های طوسی روشن – طوسی تیره – نوک مدادی – مشکی – قرمز و سبز است.
و در مرحله بعد سنگ های مرمر هستند که همه فاکتور های خوب را غالبا به همراه دارند و قیمت مناسبی نیز دارند. کاربرد پله های مرمر را میتوان در فضا ها و بناهای بسیار مجلل و تشریفاتی دانست که در این بین مقبره امامان و اماکن مذهبی نیز از آن بهره میبرند.
گاهی برای کم کردن هزینه های ساختمان و طراحی راه پله و همچنین زیباسازی آن از برچسب های مخصوص سنگ که در طرح و رنگ های مختلف در بازار موجود است، استفاده می کنند که در گالری رو به رو قابل مشاهده است.
فضاهای بیرونی در معرض هوای آزاد – تابش مستقیم خورشید – خشکی و رطوبت – باران و برف و شرایط سخت کاربری قرار دارند. از همین موارد به این نتیجه میرسیم که:
شاید برایتان عجیب باشد که مرمریت هم در فضای داخلی بود و هم در اینجا. چرا؟
مسئله بر سر فراوری سنگ است. غالبا سنگ مرمریت تمام شرایط بالا برای قرا گرفتن در فضای بیرونی دارد. اما موارد زیر باید در نظر گرفته شود. مرمریت در فضای خارجی باید سطحی غیر لغزنده و صیقلی داشته باشد. برای این کار میتوان از ساب گندمی – تیشه ای – و یا شیار دار کردن و مضرس کردن استفاده کرد.
بسیاری از سورت های مرمریت دچار هوازدگی میشوند. باید توجه نمود از آن دسته استفاده نکنید.
استفاده از مرمریت با ساب براق به دلیل اختمال خط و خش و هوازدگی توصیه نمیشود.
سنگهای گرانیت گزینه خوبی برای پله های فضای خارجی ساختمان هستند به شرط های زیر:
چرا بهتر است پله ها از جنس سنگ باشند؟
پله به دلیل اینکه فشار بیشتری از پوشش کف را متحمل میشود بایستی مقاومت قابل قبولی داشته باشد تا بر اثر گذشت زمان و شرایط نامساعد، دچار تغییر رنگ، شکستگی، لب پر شدن و غیره نشود. بنابراین سنگ چون مقاومت بیشتری دارد انتخاب بهتری برای پله است.
در هنگام انتخاب سنگ پله چه فاکتور هایی را میتوان در نظر گرفت؟
اینکه پله در فضای داخلی ساختمان باشد یا فضای بیرونی ساختمان دو فاکتور مهم در انتخاب سنگ مناسب برای پله است.
چه سنگ هایی برای راه پله ی داخلی مناسب هستند؟
تراورتن آبگرم درجه دو – ۴۰ طولی با قد و قامت بلند – امکان دستچین
175000 تومانسنگ مرمریت آباده موج ریز شمش با قد و قامت بلند و بازی رنگ کم
135000 تومانگرانیت مروارید – ۱۵ طولی نسابیده – متر مربع ۴۰ هزار تومان – ۲۰ طولی نسابیده ۴۵ هزار تومان
40000 تومانمرمریت هرسین با ابعاد: ۲۰ در۴۰ و ۲۵ در۴۰
120000 تومانریزه بار تراورتن فرشی مترمربعی ۵۰ هزار تومان
50000 تومان