آنچه درباره مضرات و معایب سنگ گرانیت در این مقاله خواهید خواند:
سنگ گرانیت یکی از سنگ های پر کاربرد سالهای پیشین در کشور به لحاظ استفاده در ساختمان (نما – دیوار – کف(بیشتر به عنوان سنگ کوبیک برای محوطه های بیرونی نظیر پارک ها، پیاده رو ها، کف حیاط ویلاها)) بوده است. در کنار مزایای این سنگ ها، خوشبختانه در سالهای اخیر به واسطه تحقیقات به عمل آمده و پی بردن به مضرات استفاده از این سنگ در برخی شرایط به ویژگی های خاص این سنگ پی برده شده است. در این مقاله به صورت مختصر به ارائه مزایا و معایب سنگ گرانیت میپردازیم.
توصیه میشود از سنگ گرانیت در فضای های بیمارستانی، آزمایشگاهی که در آن پرتوهای اشعه ایکس و گاما وجود دارد استفاده نشود.
با قرار گرفتن گرانیت در محیط های دارای تشعشعات x و گاما، میدانهای مغناطیسی قوی و یا مواد شیمیایی قوی، این سنگ امواج رادیو اكتیو از خود ساتع نموده و در پریود زمانی خاص هر عنصر اشعه ساتع و باعث آلودگی های خاص و بیماری های سرطانی شده است. بنحوی كه از سال های 2004 به بعد در كشورهای اروپایی و امریكا استفاده از این گونه سنگ ها در محیط های بیمارستانی و آزمایشگاهی منسوخ و ممنوع می باشد .
در صورت استفاده از سنگهای گرانیتی در فضاهای بسته، با تهویه هوای این محیطها میتوان از تجمع گازهای پرتوزا مانند گاز رادون و تورون به آسانی جلوگیری کرد. بهتر است از گرانیتها در فضاهای بسته مانند اتاق خوابها استفاده نشود. در راه پلهها و فضاهای بستهای که از تهویه مناسب برخوردارند، ریسک خطر خیلی کمی وجود دارد.
با بکار گیری گرانیت به عنوان سنگ نما و همچنین کاربرد در فضای باز ساختمان به علت وجود آهن در بسیاری از سورت های این سنگ، پس از گذشت زمان و قرار گرفتن در معرض باران، زنگ زدگی بر روی سنگ مشاهده میشود و از زیبایی آن به شدت میکاهد. این مورد در سنگ گرانیت مراورید مشهد به دلیل آهن زیاد در ساختار مولکولی، به وفور دیده میشود.
در بررسی مزایا و معایب سنگ گرانیت حتما باید به چسبندگی این سنگ دقت شود. همچنین به دلیل ضریب تخلخل کم (عدم وجود سوراخ های ریز در ساختار سنگ) و پایین آمدن قدرت چسبندگی به دیوار نما، با گذشت زمان این سنگ ها در برخی موارد ناپایدار شده و از سیمان جدا شده و سقوط میکند. به همین جهت در دوره ای برای جلوگیری از این امر، گرانیت را به نما پیچ میکردند.
گرانیت از نظر وزنی سنگین است و بکار گیری آن در ساختمان باعث افزایش وزن ساختمان میشود. این امر بعلاوه دلیل قبل در برخی موارد باعث سقوط این نوع سنگ ها در نمای ساختمان میشود. پس از مشاهده این اتفاقات، شهرداری با صدور مصوبه ای استفاده از گرانیت در نما را ملزم به پیچ کردن آن به دیوار اعلام کرد.
با بکار گیری گرانیت به عنوان سنگ نما و همچنین کاربرد در فضای باز ساختمان به علت وجود آهن در بسیاری از سورت های این سنگ، پس از گذشت زمان و قرار گرفتن در معرض باران، زنگ زدگی بر روی سنگ مشاهده میشود
استفاده از سنگهای گرانیتی در فضاهای بسته ممکن است باعث تجمع گازهای پرتوزا شود که با تهویه هوای این محیطها میتوان از این اتفاق به آسانی جلوگیری کرد
البته همه نوع سنگ گرانیت تشعشعات ندارند و بسته به میزان عناصرش داره.
با سلام و وقت بخیر. کاملا درسته. سپاس
خیلی جالب و آموزنده. سپاس
با این وجود چرا قابلمهای گرانیتی تبلیغ میکنند.
درود و وقت بخیر. قابلمه های گرانیتی ممکن است دارای ساختار متفاوت باشند و از این مضرات به دور باشند.
خیلی ممنون از مطالب کاملتون
با سلام من شنیدم سنگهای گرانیتی سرطان زا هستن،یه سوال:اگر داخل منزلی از سنگهای گرانیتی بکار رفته باشه از پخش شدن تشعشعات آن بدون خراب کردن سنگها چگونه میشه جلوگیری کرد
سلام. سنگ های گرانیتی برای منازل مشکلی ایجاد نمیکنند. در مراکز هسته ای و عکس برداری پزشکی نباید از این سنگ اشتفاده شود.