سنگ چینی نوعی سنگ مرمریت است که در اثر فشار حرارتی ناشی از ماگمای مذاب و داغ در مدت زمان طولانی، مجددا متبلور شده و بلور های درشتی ایجاد کرده است. بلور های تشکیل دهنده آن که اغلب درشت بوده و با چشم قابل مشاهده است و همین امر وجه تمایز سنگ چینی با سنگ های کربناتی رسوبی است.
فرایند تشکیل سنگ چینی همانند سنگ های دگرگونی است، از این رو جز سنگ های دگرگونی آهکی به شمار می رود. کانی هایی نظیر هماتیت، کوارتز، کلسیت و ولاستونیت مواد تشکیل دهنده این نوع سنگ هستند. اگر مقدار کانی کوارتز سنگ زیاد باشد، در آن صورت سختی آن نیز بالاتر می رود.
شاید برایتان سوال باشد که چرا به آن سنگ چینی می گویند و یا حتی گمان کرده باشید که از چین وارد می شود، اما این سنگ محصول معادن کشور ایران بوده و علت نامگذاری آن صدای مشابه این سنگ هنگام ضربه به ظروف چینی است.
از جمله معروف ترین معادنی که می توان این سنگ را از آن ها استخراج نمود معادن سنگ چینی الیگودرز، چینی ازنا، نیریز، سیرجان و قروه است.
رنگ سنگ چینی خالص، سفید و بلورین است و گاهی دارای رگه و خطوط تیره به رنگ خاکستری است. وجود رگه های تیره و خاکستری در این سنگ نشان دهنده مواد کربن دار در آن است.
هنگام برخورد نور به این سنگ، به علت رنگ روشن و جلای خیره کننده، نور منعکس شده و به همین دلیل استفاده از سنگ چینی نما در قدیم بسیار رایج بوده چرا که با انکعاس نور، گرمای زیادی جذب نما نمی شده و ساختمان از گرمای زیاد در امان بوده.
امروزه نیز کسانی که به طور تخصصی بر روی سنگ های چینی فعالیت می کندد اصرار دارند که این سنگ همچنان می تواند در فضای خارجی به کار گرفته شود، اما یکی از نقاط ضعف این سنگ عدم چسبندگی مناسب و فرسایش در شرایط آب وهوایی سرد و گرم است. به همین دلیل از این سنگ و به طور کلی مرمریت ها غالبا در فضای داخلی استفاده میگردد.
سنگ چینی از مقاومت سایشی بالا و جذب آب بسیار پایین ( به دلیل تخلخل بسیارکم) برخوردار است از همین رو در مکان هایی که در معرض رطوبت قرار دارند مانند سرویس های بهداشتی، بیشتر استفاده می شود.
همچنین این سنگ به دلیل داشته رگه های طبیعی و متمایز، به صورت اسلب نیز کاربرد فراوانی داشته و در طرح های بوک مچ و فورمچ بر روی دیوار و کف کار میشود. سنگ های چینی به دلیل ذات کریستالی و رنگ روشن همانند سنگ های مرمر میتوانند تا حدی نور را از خود عبور دهند و این ویژگی، آن را از سنگ های دیگر متمایز میکند. همچنین به عنوان صفحه کابینت و اُپن آشپزخانه نیز به کاربرده می شود.
از دیگر کاربرد های این سنگ می توان به راه پله، سنگ فرش، دکوراسیون و تزئینات داخلی و مصنوعات سنگی مانند آبنما، تابلو سنگ و … اشاره کرد.
قیمت سنگ چینی به پارامتر های مختلفی بستگی دارد که در فهرست ذیل بیان گردیده است:
تراورتن آبگرم درجه دو – ۴۰ طولی با قد و قامت بلند – امکان دستچین
175000 تومانسنگ مرمریت آباده موج ریز شمش با قد و قامت بلند و بازی رنگ کم
135000 تومانگرانیت مروارید – ۱۵ طولی نسابیده – متر مربع ۴۰ هزار تومان – ۲۰ طولی نسابیده ۴۵ هزار تومان
40000 تومانمرمریت هرسین با ابعاد: ۲۰ در۴۰ و ۲۵ در۴۰
120000 تومانریزه بار تراورتن فرشی مترمربعی ۵۰ هزار تومان
50000 تومان